Bekkenbodemtraining volgens de Cantienica© methode
De woorden bekkenbodem en bekkenbodemtraining waren tot voor kort begrippen die voorbehouden waren aan zwangere vrouwen en jonge moeders. Na een zwangerschap wordt immers vaak aangeraden bekkenbodemoefeningen te doen.
Desondanks blijft de bekkenbodem voor de meeste vrouwen een vaag begrip, terwijl de Oosterse gezondheids- en liefdesleer al duizenden jaren weet dat een sterke bekkenbodem onontbeerlijk is voor een mooie lichaamshouding, een positief levensgevoel en bevredigende seksualiteit.
Het bekken neemt in ons lichaam een sleutelpositie in. Het vormt de basis die ons lichaam in harmonie laat bewegen en daarvoor heeft het een goed functionerende en krachtige bekkenbodem nodig.
De bekkenbodem is een spierlaag die bestaat uit een vlechtwerk van spieren die aan het bekken vastzitten. Deze spierlaag bestaat uit drie lagen.
De buitenste laag slingert zich als een langwerpige acht ronde de sluitspieren (urinebuis, vagina en anus bij de vrouw en wortel van de penis, urinebuis en anus bij de man). Bij veel vrouwen is deze laag relatief goed ontwikkeld en ze wordt bij de gebruikelijke bekkenbodemoefeningen vaak ten onrechte aangeduid als de 'bekkenbodem'.
De middelste laag spant zich als een trampoline tussen de zitbeentjes en het schaambeen en ligt dwars op de buitenste laag.
De derde laag heeft de vorm van een opengeklapte waaier en loopt in de lengte. Als een schaal sluit ze het bekken naar onderen toe af. Deze derde laag wordt de Levator Ani ofwel anushefspier genoemd. Vanuit deze laag worden alle bewegingen van het bekken gestuurd. Dit heeft een doorslaggevende uitwerking op de wervelkolom en dus op de hele lichaamshouding. Een intakte en goed getrainde bekkenbodem draagt het gewicht van de romp. Dit ontlast de benen. Knieën en voeten kunnen moeiteloos hun werk doen.
De Levator Ani ondersteunt alle organen in het kleine bekken. Vooral de blaas en indirect de baarmoeder rusten op deze laag. Net als voor alle andere spieren geldt ook voor de bekkenbodem: use it or lose it! Spieren die niet gebruikt worden verslappen en verschrompelen.
Een anatomisch juist gebruik van de bekkenbodem voorkomt en verhelpt het ontstaan van aambeien, ongewenst urineverlies en orgaanverzakkingen. Vage rugklachten, spanning in nek en schouders en o.a. knieproblemen verdwijnen door de speciale trainingstechnieken als vanzelf. Door een anatomisch correcte houding wordt een lengtespanning ontwikkeld die de beenspieren versterkt, waardoor de knieën door een corset van spieren ondersteund worden. Verslapte buikspieren en 'hangende' bilspieren worden weer strak! Alle oefeningen zijn volkomen veilig en subtiel.
Onze facinatie voor een Zuid-Amerikaanse salsadanseres die zich moeiteloos lijkt te bewegen of een Afrikaanse vrouw die zonder problemen een zware vracht op haar hoofd meedraagt, is heel natuurlijk. Soms voelen we, alleen al door er naar te kijken, een soort heimwee of verlangen alsof we 'iets' zijn kwijtgeraakt.
Hun geheim? Een natuurlijk gebruik van de bekkenbodem. Onze cultuur is terecht bekkenbodemonvriendelijkte noemen. Al op jonge leeftijd worden we gedwongen veel te zitten; vaak op meubilair dat onze anatomie niet ondersteunt. We bewegen te weinig of te eenzijdig en sporten vaak op een verkeerde manier waardoor we door een slechte lichaamshouding gevoelig worden voor allerlei blessures.
Onze bekkenbodem krijgt geen kans zich te ontwikkelen en te ondersteunen; daardoor persen we ons in een anatomische onlogische houding. Het lichaam compenseert; dat kan het heel goed. Maar uiteindelijk geeft ook dit prachtige anatomische kunstwerk zijn grenzen aan. Dan worden de gevolgen voelbaar:
slijtageverschijnselen, rugpijnen (van hernia tot spit), chronische verkrampte nek en schouders, incontinentie, orgaanverzakkingen, bekkeninstabiliteit, prostaatvergroting, voortijdige weefselverslapping.
Een mooie sensuele vrouw is een vrouw die zich thuisvoelt in haar lichaam! Haar bekken is haar basis. Hier bevindt zich de basiskracht en hier is de oorsprong van de levensprocessen; het doorgeven van leven, overleven en de verbondenheid met het leven.
De processen die zorgen voor levenslust, betrokkenheid en seksualiteit. Een krachtige bekkenbodem heeft op deze processen een directe en beschermende werking.
Een energie-arme of verslapte bekkenbodem heeft een verzwakkende werking. Wanneer de energiestroom in dit gebied uit balans is, heeft dit vergaande gevolgen tijdens de volwassen jaren van de vrouw. Een disbalans in de energiestroom wordt veroorzaakt door een te grote spanning die niet losgelaten kan worden of juist door een gebrek aan kracht waardoor er niet voldoende spanning kan worden vastgehouden. Beide situaties beïnvloeden de vrouw in haar basis en hebben een uitwerking op haar uiteindelijke 'zijn' en ontwikkeling.
Basiskracht is je geboorterecht!
Een sterke bekkenbodem geeft zelfvertrouwen en stabiliteit. Er is een juiste balans tussen spanning en loslaten. Een gezonde bekkenbodem maakt je seksleven intenser door: